İŞSİZLİK STRESİ İLE NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

Ekonomik krizin etkisiyle veya başka nedenlerle işinizi kaybetmiş olabilirsiniz. Belki yeni bir iş arıyor ama bulamıyorsunuz. Belki de yeni bir iş arama cesaretini gösteremeyecek kadar kendinize güveniniz sarsıldı.

Ekonomik krizin yalnız size dokunmadığını, Türkiye'de binlerce insanı, dünyada milyonlarca insanı etkilediğini biliyorsunuz, benim hatırlatmama gerek var mı? Keşke siz bunun dışında kalabilseydiniz. Olaylar istemediğiniz gibi gelişti. Şimdi önemli olan geçmişe bakıp dövünmek değil, geçmişin yanlışlarını, eksiklerini bilerek yeni adımlar atmak.

Öncelikle işsizliğin getirdiği olumsuz duyguların sağlığınızı ve ilişkilerinizi etkilememesine özen gösterin. Sağlıklı iseniz yeni bir iş bulabilirsiniz ama sağlığınızı kaybederseniz o umut da elden gider. İyi ilişkilere, sevgiye, her zamankinden daha çok gereksinmeniz var şimdi. Sizin işsiz olmanızdan aileniz ve arkadaşlarınız sorumlu değil. Onlara güleryüz göstermeli ve sevgi vermeyi sürdürmelisiniz. Şu anda hiçbir şey çevrenizden alacağınız manevi destek kadar size yardımcı olamaz. İşin maddi yanını zaten kendiniz halledersiniz.

Zamanınızı, kendinizi yeni bir işe hazırlamak için kullanın. Nasıl mı? Sabah uyandığınız andan başlayarak bazı çalışmaları yaparak.

Yatağınızdan kalkmadan güzelce gerinin ve yaşama kocaman bir gülücük gönderin. Siz yaşama gülümsemezseniz o size nasıl gülsün?. Sonra bir bardak soğuk olmayan su için. Suyu geceden başucunuza koyabilirsiniz.

Yataktan çıktıktan sonra, odanızı havalandırırken, ya da havalanmış bir odada kasma - gevşetme ve soluk  çalışmalarını yapın, sonra duşunuza girin.

Suyun iyileştirici gücü çok büyük. Bir yandan tüm olumsuz düşünce ve duygularınızın su ile bedeninizden akıp banyo deliğinden kanalizasyona karıştığını düşünün, Bir yandan da tepenizden aşağı inen su taneciklerinin size yepyeni enerjiler verdiğini imgeleyin. Su taneleri olumsuz duygu ve düşünceleri temizlerken, derinizin tüm gözeneklerine yapıcı, iyileştirici enerji veriyor.

Sağlıklı düşünüp doğru kararlar verebilmek için kendinizi sağlıklı hissetmelisiniz. Sağlıklı olabilmenin baş koşulu da sağlıklı beslenme. Aşırı alkolün ve tütünün baş düşmanınız olduğunu biliyorsunuz. Kırmızı eti azaltıp, bol vitaminli sebze ve meyveye ağırlık verirseniz kendinizi daha rahat ve dinamik hissedeceksiniz. Öğün atlamadan yemeklerinizi düzenli yiyin.

Kendinize 20 dakika ayırıp gevşemeve imgeleme çalışmasını yapın.

Elinize bir kalem ve birkaç boş kağıt alın.

1. Daha önce yapmış olduğunuz işleri bir kağıdın sol tarafına alt alta yazın.

Aynı kağıdın sağ tarafında yer varsa oraya, yoksa başka bir kağıda eğitiminizle ilgili bilgiler yazın: Hangi konuda diplomanız veya diplomalarınız var?. Klasik eğitim dışında kurs, seminer, v.b. faaliyetlere katıldıysanız hangi konularda bilgi edindiniz.

2. Bir başka kağıdın sol tarafına yapabileceğinizden, başarabileceğinizden emin olduğunuz işleri yazın. Bu işler daha önce yaptıklarınızdan farklı da olabilir. Aynı kağıdın sağ tarafına yapmayı çok istediğiniz bir iş varsa yazın. Tabii yaşını almış bir kişiyseniz, "balerin ya da balet olmak istiyorum" diye yazamazsınız. Gerçekten yapabileceğiniz bir iş olmalı.

Şimdi tüm bilgileri karşılaştırın. Eğitiminiz, öğrendikleriniz, daha önceki deneyimleriniz, yapabilecekleriniz, çok istedikleriniz. İsterseniz bu çalışma için birkaç gün ayırabilirsiniz. Her gün üzerinde biraz daha düşünebilirsiniz. Bu çalışma size bir yol gösterecektir. Acaba bilginizin yeterli olacağı, daha önceki deneyimlerinizden yararlanabileceğiniz, istediğiniz ama bugüne kadar atılmaya cesaret edemediğiniz bir iş mi dikkatinizi çekiyor?

Daha önce yaptığım işler:

..............................................................

..............................................................

Diplomalarım, sertifikalarım, katılım belgelerim:

..............................................................

..............................................................

 

Hangi işleri başarı ile yapabilirim?

..............................................................

..............................................................

Hangi işleri yapmak isterim?

..............................................................

..............................................................

3. Yeni bir kağıt kalem alın ve düşündüğünüz işi kağıdın üstüne başlık olarak yazın. Altına da alt başlılar yazın: Gerekli mali kaynaklar ve olanaklar, bu konuda bilgi edinilebilecek kişiler, başvurulması gereken yer veya kişiler, başvuruda kullanılacak diplomalarınız, özgeçmişiniz, gibi belge ve bilgiler. Bu listeler eksiklerinizi de tamamlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Yapmayı düşündüğüm iş

Gerekli mali kaynaklar ve olanaklarım:

Bu iş konusunda bilgi edinebileceğim kişiler:

Başvurmam gereken yerler/ kişiler:

Başvuruda kullanılacak diplomalarım, özgeçmişim gibi belge ve bilgiler:

İletişim çağında en büyük sorunlarımızdan biri iletişimsizlik. Siz istek ve duygularınızı çevrenize iletmezseniz, onlardan sizi anlamalarını ve yardımcı olmalarını bekleyemezsiniz. Güvendiğiniz kişilerle konuşun, onların da fikirlerini alın. Bazen karşınızdakinin saçma gibi görünen bir fikri sizde başka çağrışımlar uyandırır ve yeni bir yol çizmenize neden olur.

Değişiklikten korkmayın. Bizi yerimize mıhlayan, atılım yapmamızı engelleyen hep korkularımız değil mi? Başarısız olma korkusu ve onun arkasında yatan, "başkaları ne der" korkusu. Sizin inanarak, severek yapacağınız her işi başkaları da kabullenecektir. Önemli olan önce kendinizin kabullenmesi. Başkalarına zarar vermeyen, ahlak kurallarını çiğnemeyen her iş değerlidir, ister bir bankaya genel müdür olun ister gece bekçisi. Eski görevinizden daha az önemli bir iş yapmanız çevrenizde acıma duygusu mu uyandıracak? Vah zavallılar, bu kadar geri kafalı oldukları için onlar kendilerine acısınlar!

Yukarıdaki çalışmaları yaptıktan ve iş konunuzu ayrıntılarıyla saptadıktan sonra gevşemeveimgelemeyapın. Belki de siz gevşeyip rahatladığınızda iç bilgeliğiniz bazı yanıtları verecek, size yol gösterecektir.

Birçok konunun üstesinden gelip yeni bir iş yaşamına başlayabileceğinizi aklınız alıyor ama bir türlü girişimde bulunamıyor olabilirsiniz. Önce şu soruların yanıtını verin:

- Kendime yeterince güveniyor muyum?

- Çalışmayı gerçekten istiyor muyum?

- Başkalarının yorum ve eleştirileri beni düşündürüyor mu?

- Psikolojik olarak yeni bir atılıma hazır mıyım? (Şayet bu sorunuzun yanıtı "hayır" ise bir uzmandan psikolojik yardım isteyin)

- Gerçekleri görebiliyor muyum yoksa çok hayalci miyim?

Belki bunlara ekleyeceğiniz başka sorular, sorunlar da vardır. Stres çuvalı  çalışmasını yapın. Çalışmaya başlarken çuvalın saptadığınız sorunlardan dokunmuş olduğunu düşünün.

 

Stres çuvalı

Kasma - gevşetme

Soluk

Gevşeme

İmgeleme

 

Stres çuvalı

Yazıyı Paylaş :